Ένα μικρό έργο για τον δήμαρχο, ένα μεγάλο έργο για την πόλη β΄

Χρεμωνίδου

Η Χρεμωνίδου

Έχω άλλη μια ιδέα πάνω στον ίδιο τίτλο, μόνο που αυτή τη φορά θέλω να πω και κάτι για τον τίτλο. Γιατί αυτά τα έργα δεν είναι μόνο value for money, είναι έργα που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή ή να κλείσουν στο χρονοντούλαπο μια περασμένη. Το λέω αυτό γιατί όταν είχα πρωτοσυναντήσει το πρόβλημα που θα σας παρουσιάσω, σε μια περίοδο ευημερίας και όχι σε αυτή τη σημερινή μιζέριας της κρίσης, μου φαινόταν αδύνατον να βρει τη λύση του! Και να που τώρα είμαστε σε μια εποχή που έχω την αισιοδοξία να μιλήσω γι’ αυτό.

Η Χρεμωνίδου είναι πλέον ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος του Παγκρατίου. Όμως αρχικά ήταν ένας μικρός δρόμος στα όρια της περιοχής, που έμελλε να γίνει σημαντικός γιατί βρίσκεται στο ίχνος ενός παλιού ρέματος, και αυτό σημαίνει πως πέρα από τα νερά της βροχής συλλέγει και όλη την κίνηση του Βύρωνα με κατεύθυνση προς το κέντρο. Για παρατηρήστε πώς συγκεντρώνονται όλοι οι δρόμοι της Ανάληψης πάνω του – εδώ στον παλιό αυτό χάρτη η Χρεμωνίδου βρίσκεται κάτω από το Τ του Παγκρατίου.

xartis30

Έτσι, με την ανάδειξη της σημασίας της οδού, πάρθηκε η απόφαση να αποκτήσει στοά, για να αυξηθεί το πλάτος του τυπικού μικρού δρόμου που είχε (9-10μ). Όμως στη γωνία Χρεμωνίδου και Φιλολάου κάτι συνέβαινε με το γωνιακό κτίριο, και ποτέ δεν γκρεμίστηκε για να χτιστεί μια καινούργια πολυκατοικία με στοά… Αν έλεγες κάτι γι’ αυτό πριν από το ’10 μάλλον θα άκουγες πως τα πράγματα αυτορρυθμίζονται και πως το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του…  Μάλλον αυτό που γινόταν είναι ότι οι όροφοι σε μια τέτοια διασταύρωση δεν θα μπορούσαν να πουληθούν εύκολα ούτε ως κατοικίες ούτε ως γραφεία, τα λεφτά ήταν στο ισόγειο, σε ένα μαγαζί με μεγαλύτερη βιτρίνα και περισσότερα τετραγωνικά.

Στη διασταύρωση λοιπόν Χρεμωνίδου και Φιλολάου συνωστίζονται όσοι κοιτάνε τη βιτρίνα, τα πράσινα κολονάκια, η πινακίδα και το φανάρι, τα νερά της βροχής από το ρέμα που ανθίσταται και πλημμυρίζει τη ράμπα του πεζοδρομίου όταν βρέχει, τα αυτοκίνητα που στρίβουν, τα κόκκινα κολονάκια του ΟΑΣΑ και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα… έτσι μένουν 40 εκ. πεζοδρόμιο για τους πεζούς που περνούν!

Μήπως ήρθε η ώρα να αυτορρυθμιστούμε, μήπως ήρθε η ώρα να διώξουμε το ένα παρκαρισμένο και να αποκτήσουμε ένα αξιοπρεπές πεζοδρόμιο απ’ όπου θα μπορούν να περάσουν δύο άνθρωποι; Δεν αξίζει κάθε κέντρο γειτονιάς το δικό του μικρό-μεγάλο έργο;

 

 

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: