Εκτός

E.Degas

young Spartans exercising

Πρωτομαγιά στη Λακωνία, ανθισμένες πορτοκαλιές και ένα δυνατό καθαρό φως.

Ανεβήκαμε στον λόφο του Αμυκλαίου, εκεί που κάποτε οι Σπαρτιάτες έρχονταν και έκαναν τη δικιά τους μεγάλη γιορτή, τα Υακίνθεια. Ευρήματα δεν βρέθηκαν πολλά, όμως η ένταση του χώρου ήταν εκεί, γιατί και από τον Πάρνωνα μπορείς να βλέπεις τον Ταΰγετο, όμως αυτό το μικρό λοφάκι στην μέση της κοιλάδας του Ευρώτα ήταν σαν να σε ανασήκωνε ελαφρά πάνω από τα δέντρα και τα σπίτια, αφήνοντάς σε έκθετο στο δέος του βουνού, χωρίς καμιά προστασία, χωρίς έλεος. Ο τάφος του Υακίνθου και το φως του Απόλλωνα. Θα μπορούσε να έχει τη δικιά της «Aκρόπολη» ήταν το ρητορικό ερώτημα καθώς κοιτούσαμε τον Ταΰγετο.

Το χωριό από κάτω ήταν στις μαύρες του, είχε τα δικά του γήινα προβλήματα· τι λύσεις άραγε έχουν τα γήινα προβλήματα; Μας έδειξε μια παλιά φωτογραφία, ένας παππούς με τα εγγονάκια του ανεβασμένα σαν γατάκια πάνω του, αυτή την έχω όχι μόνο γιατί δεν φοβήθηκε να ερωτευτεί, να κάνει οικογένεια και παιδιά, αλλά κυρίως γιατί δεν ντράπηκε να φωτογραφηθεί με τα μπαλωμένα του παντελόνια. Πώς γίνεται να μη μεγαλώσει ένα παιδί! Υπάρχει περίπτωση να μη μεγαλώσει! «Εσύ είσαι Πέτρος και πάνω σ’ αυτήν την Πέτρα…», σκεφτόμουν αργότερα.

Παραδίπλα η σύγχρονη Σπάρτη με τα κλωθογυρίσματά της γύρω από την κεντρική πλατεία, να βράζει στο ζουμί της − επαρχία ατέλειωτη. Με κοίταξες στα μάτια, τι μπορεί να γίνει; Όμως την απάντηση την είχες δώσει, δεν ήθελα να μιλήσω, θα προτιμούσα να σταματήσω εκεί, όμως από την ενοχή της σιωπής είπα — κάποτε η Σπάρτη ήρθε και πήρε αυτό το ιερό και το έκανε δικό της για να γίνει κυρίαρχη δύναμη…

Ήταν μεγάλο αυτό το ταξίδι, μακριά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μακριά σαν να ακούω ξανά — ζήσε! ζήσε ή πέθανε.

 

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: