Το Σχήμα της Εξουσίας

Kaupert

Κάποτε υπήρχε ένας λαός που θέλησε να φτιάξει δικό του κράτος και να ελευθερωθεί από την εξουσία του σουλτάνου και πράγματι το κατάφερε, αφού τον βοήθησε όμως και η δύση. Πέρα όμως από τις άλλες βοήθειες που του έδωσε του πάσαρε κι έναν βασιλιά, που δεν είχε. Πώς θες να λέγεσαι κράτος άμα δεν έχεις βασιλιά!

Τότε λοιπόν, σε αυτή τη στιγμή της γέννησης του κράτους εμφανίστηκε ένα ενδιαφέρον πολεοδομικό πρόβλημα. Πώς μια απλή πόλη γίνεται πρωτεύουσα; Γιατί η ελεύθερη πια πόλη από την εξουσία του σουλτάνου, δεν είχε παλάτια και υπουργεία και όλα τα υπόλοιπα κτίρια των δυτικών. Ήταν μονάχα μια αγορά περιτριγυρισμένη από σπιτάκια και εκκλησίτσες, να σχηματίζουν μια στρογγυλή κηλίδα στη βάση του κάστρου της.

Τι λείπει σε μια τέτοια πόλη για να γίνει πρωτεύουσα κράτους; Ακόμα και σήμερα που το σκέφτομαι, είναι ένα μεγάλο ερώτημα και σίγουρα οι αρχιτέκτονες της δύσης θα είχαν ενθουσιαστεί με αυτό. Και αφού έπεσε πολλή σκέψη και συζήτηση φάνηκαν να συμφωνούν σ’ ένα πράγμα, σ’ ένα τρίγωνο που θα χαρασσόταν έξω από τον κύκλο με τα σπιτάκια, τις εκκλησίτσες και την αγορά στο κέντρο του, έτσι που οι κορυφές του τριγώνου να βρίσκονται πάνω στις βασικές εισόδους της πόλης και η κεντρική κορυφή στην οποία σκεφτόντουσαν να χτίσουν το παλάτι να βρίσκεται απέναντι από το κάστρο. Δηλαδή ένα ισοσκελές τρίγωνο περιγεγραμμένο στον κύκλο, που θα έλεγε κι ένας φίλος κολλημένος με τη γεωμετρία.

Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι με το τρίγωνο που πάνω του θα χτιζόντουσαν όλα τα κτίρια που θα έκαναν αυτή την απλή πόλη πρωτεύουσα. Ο βασιλιάς ονειρευόταν το παλάτι του, οι υπουργοί τα υπουργεία τους, ο αρχιεπίσκοπος τη μητρόπολη, ο πρύτανης την ακαδημία, ο δικαστής τα δικαστήρια. Αυτά συνέβησαν τότε…

Αν κάποιος σήμερα ταξιδέψει σ’ αυτήν την πόλη, που πια δεν είναι πόλη αλλά μεγαλούπολη, ίσως καταφέρει να βρει αυτό το τρίγωνο ή τουλάχιστον να βρει τις δύο από τις τρεις κορυφές του. Θα βρει το παλάτι που πια δεν είναι παλάτι αλλά κοινοβούλιο, με τη μεγαλοπρεπή πλατεία του, και στην κεντρική κορυφή, εκεί που σχεδιάσανε όλους τους δρόμους να οδηγούν προς το βασιλιά θα βρει μια άλλη πλατεία, πιο λαϊκή, με κάθε καρυδιάς καρύδι. Οι κάτοικοι όταν μιλάνε για το παλιό κέντρο λένε το εμπορικό τρίγωνο, μόνο που το τρίγωνο αυτό δεν είναι το τρίγωνο των αρχιτεκτόνων αλλά το μισό απ’ αυτό, το κομμάτι που είναι κοντά στις δύο μεγάλες πλατείες.

Στις δύο μεγάλες πλατείες συγκεντρώνονται οι κάτοικοι στα μεγάλα γεγονότα. Στα πολιτικά μαζεύονται στην πλατεία του κοινοβουλίου, όταν νικάει η ομάδα τους μαζεύονται στην άλλη πλατεία, λαός και εξουσία. Έτσι, ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο πλατείες και στα λίγα μέτρα που τις χωρίζουν γράφεται η ιστορία αυτής της χώρας.

Γιατί το σχήμα της εξουσίας στο χώρο δεν είναι ένα τρίγωνο αλλά ένα δίπολο.

See you there!

Tags: , , , ,

Trackbacks / Pingbacks

  1. Το Σχήμα της Εξουσίας | ForFree - February 13, 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: